Staldvindue, loftshøjde, gulvareal mm.


Lever dit staldvindue op til de nye regler?

Vær opmærksom på at der er ændret lovgivning indenfor heste-hold!

Vælger man at have heste-hold på egen adresse skal man overholde lovgivningen. Loven er udarbejdet for at varetage hestens tarv og der er flere aspekter man skal tage højde for. Her vil jeg kort fortalt ridse nogle af de regler op, man skal tage højde for. Jeg tager dog forbehold for ændrede regler, så sørg for at undersøge det grunddigt inden du begynder at lave ny stald.

Kort fortalt om lovgivningen indenfor opstaldning:

 • Spiltov er IKKE lovligt – I gamle dage så man mange heste og ponyer stå i såkaldt spiltov, man ser det heldigvis ikke mere.
 • Heste der er syge eller skadet skal kunne holdes adskilt fra andre heste, hvis det er nødvendigt.
 • Heste skal altid have fri adgang til rent vand.
 • Man skal tage højde for støjniveauet, støvindhold, temperatur og luftfugtighed i stalden.  Disse skal holdes på et niveau så det ikke er skadeligt for hesten. Mange ældre stalde har et stort indhold af støv, hvilket kan resultere i astma, dårlige luftveje mm.
 • Gulvet må ikke være glat, men skal være jævnt. Så sikre man at hesten/ponyen ikke glider i boksen.
 • Staldrumfanget skal minimum være på 30 m3. pr. hest. Dette er en ny lov der træder i kraft pr. 1 januar 2020. Der kommer ligeledes nye regler omkring hvor stor boksen skal være. Den nye regel siger at gulvarealet minimum skal være 2,0 x hestens stangmål. Den korteste side skal minimum være 1,7 x hestens stangmål. Nye loftsregler! Alt efter højde på hest/pony kommer der også nye regler for loftshøjden.
 • Staldvindue! Pr. 1 januar 2020 kommer der også nye regler vedr. staldvinduer. Det samlede areal af vinduer skal svare til mindst 7 % af boksens gulvareal. Denne nye lov er kommet for at sikre at tilstrækkeligt naturligt lys for på den måde at opfylde hestens adfærdsmæssige og fysiologiske behov.

Grundet disse nye regler inden for hestestald skal mange have renoveret stalden. Det kan blive en større omgang at leve op til de nye regler. Loftshøjden kan være meget svær at ændre på. En af de nemmere ændringer er nyt staldvindue. Midtjydens Staldinventar fremstiller staldvindue efter specialmål og efter ønske. Du kan læse meget mere om deres vinduer ved at klikke på billedet.staldvindue-b118xh78-cm-uden-gitter-30

Staldvindue fra Midtjydens Staldinventar

Kort fortalt om lovgivning indenfor fold:

 • Alle heste og ponyer skal have minimum 2 timers adgang til fold 5 gange om ugen.
 • Ved fold i mere end 4 timer skal der være fri adgang til friskt vand.
 • Føl og plage optil 2 år skal gå sammen med en aldres-svarende.
 • Læskur – der skal være mulighed for at hesten kan søge læ i et skur eller ved andet som eks. træer på folden.
 • Der skal ligeledes være adgang til et tørt og støet leje.

Dette er blot et lille udsnit af de gældende regler inde for hestehold. Ønsker man den fulde lovgivning om hestehold, kan den findes på Dansk Ride Forbunds hjemmeside